BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Alergija ili netolerancija na hranu?

 

Postoji velik broj ljudi koji imaju alergiju na neke tipove hrane, ali puno više ljudi ima netoleranciju na neku hranu.

Kako ih razlikovati:

Karakteristike alergije na hranu su:

  • izaziva oštre karakteristične simptome, obično u roku od nekoliko minuta ili sekundi
  • u ekstremnim slučajevima može biti opasna po život
  • nije uslovljena količinom hrane koju pojedete. I najmanja količina problematične hrane može da izazove reakciju
  • doktor može da ustanovi na koju ste hranu alergični kroz nekoliko testova

Karakteristike netolerancije na hranu su:

  • izaziva odložene, dugotrajne simptome koji uglavnom uključuju probavni sistem
  • nikad nije opasna po život
  • uglavnom zavisi od pojedene količine. Obično je potrebna prilična količina hrane da bi se izazvala reakcija, iako postoje osobe koje osjete reakciju i od malih količina
  • teško ju je dijagnosticirati. Postoji tek nekoliko pouzdanih testova

Stvarna alergija na hranu je rijetka, dok je netolerancija mnogo rasprostranjenija. Netolerancija uključuje simptome kao što su migrene, osipi, i problemi sa stomakom.

Šta je alergija na hranu

Alergija na hranu je brz i potencijalno ozbiljan odgovor imunog sistema na određene tipove hrane.

Ukoliko imate alergiju, antitijela imunog sistema (zovu se IgE tijela) napadaju hranu misleći greškom da je u pitanju „napadač“ koji može da našteti organizmu.

Ovo izaziva reakciju u kojoj se u organizam ispuštaju inflamatorne supstance. To izaziva oštru i neprijatne posljedice, koje predstavljaju klasične alergijske simptome kao što su osipi, poteškoće u disanju te svrab.

Najpoznatiji alergije među odraslima su one na kikiriki, orašasto voće, riba i školjke.

Šta je netolerancija na hranu

Netolerancija hrane je u ogromnoj mjeri rasprostranjenija od alergije na hranu. Simptomi se pojavljuju dosta sporije, ponekad i satima nakon konzumacije problematične hrane. Moguće je imati netoleranciju prema nekoliko vrsta hrane.  Netolerancija na laktozu i celijakija su najčešći oblici netolerancije na hranu

Netolerancija na laktozu
Do ove pojave dolazi kada vaš organizam nije u stanju da vari mlijeko, sećer ili laktozu. Laktoza se nalazi u svim vrstama mlijeka koje potiču od sisara, te u mliječnim proizvodima kao što su jogurti ili sirevi. Glavni simptomi netolerancije na laktozu su dijareja i bolovi u stomaku. U većini slučajeva doktor može dijagnozirati ovaj poremećaj proučavajući vaše simptome i istoriju bolesti.

Celijakija
Celijakija je poremećaj izazvan glutenom (protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu), koji oštećuju crijeva. Simptomi uključuju dijareju, gasove, gubitak kilograma i čireve u usnoj duplji. Postoje pouzdani testovi kojima se može odrediti da li patite od celijakije.

Drugi oblici poremećaja
Ponekad nije jasno koji tip hrane izaziva probleme. Jedini pouzdan način da se to otkrije je isključivanje pojedinih dijelova ishrane

Psihološka netolerancija prema nekoj hrani zove se averzija prema hrani. Za neke ljude sama pomisao na neku hranu, ili pomisao na to da će negativno reagovati na nju, mogu izazvati fizičku reakciju. Nutricionisti, te specijalisti za netoleranciju prema hrani mogu vam pomoći da identifikujete averziju prema hrani.

Kod ispitivanja i pretraga kako bi se ustanovilo da li je u pitanju netolerancija prema hrani, doktor treba da u obzir uzme i druge oblike oboljenja, kao što su zapaljenje crijeva, gastrointestinalni problemi ili sindrom iritabilnog crijeva.

Oblici liječenja

U slučaju alergije na hranu neophodno je da izbjegavate problematičnu hranu. Ponekad  je moguće da jedete problematičnu hranu u kuhanom obliku. Ovo je najčešće slučaj kod alergija na voće ili povrće.

Kod netolerancije na laktozu, neophodno je smanjiti dnevnu količinu unosa mliječnih proizvoda.

Kada je celijakija u pitanju, neophodno je da izbjegavate gluten tokom čitavog života. Kod drugih oblika netolerancije moguće je da morate prestati konzumirati problematičnu hranu određeno vrijeme, a ponekad i do kraja života.

U bilo kojem od gore navedenih slučajeva preporučuje se da pažljivo kontrolišete etikete na namirnicama koje kupujete, jer se vaša problematična hrana u određenim količinama može nalaziti u nekoj namirnici.

 

Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton