BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Čišćenje zuba može pomoći vašem srcu

Lijep osmijeh nije jedina prednost redovnog čišćenja zuba kod zubara. Vaše srce može imati velike koristi od dobre oralne higijene pokazalo je istraživanje u Tajvanu.

Rezultati su pokazali da osobe koje najmanje jednom u dvije godine idu na čišćenje zuba kod zubara imaju za 24 odsto smanjen rizik od srčanog udara u odnosu na one koji ne idu redovno kod zubara.

Prema riječima dr Zu Jin Čena koji je vodio istraživanje konkretna veza između higijene zuba i srčanih bolesti nije u potpunosti jasna, osim što se zna da su zapaljenja i upale zajednički problem bolesti desni i srčanih oboljenja.

Ranija istraživanja već su dovodila u vezu hronična zapaljenja sa otvrđivanjem arterija koje može dovesti do do infarkta i moždanog udara.

Tvorci ove studije smatraju da čišćenje zuba izbacuje bakterije u ustima koje mogu da dovedu do hroničnih infekcija i zapaljenja koja se mogu širiti na ostale dijelove tijela.

bhzdravlje

Izvor: WebMD


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton