BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Gojaznost možda dolazi iz porodice

Rani porodični život utiče na samosvijest o normalnoj težini, rezultati su najnovijih studija o bolesti savremenog doba.

Ova studija pobija rezultate istraživanja sprovedenog prije nekoliko godina, a čiji je zaključak bio da na dobijanje na težini prije svega utiče socijalni faktor, odnosno prijatelji i okolina.

Nova istraživanja utvrdila su da društvene interakcije imaju mali uticaj na tjelesnu težinu, te da rani porodični život, navike u ishrani, te ideje o težini imaju daleko više uticaja na gojaznost u odraslom dobu. Prijatelji nemaju toliki uticaj na težinu sem ukoliko ne  žive u istom domaćinstvu.

Stručnjaci su o ovom problemu razvili i matematičke modele te su koristeći podatke bliže rodbine nastojali da bolje razumiju ulogu genetske predispozicije i navika tokom djetinjstva na tjelesnu težinu odrasle osobe. Zaključak je da su ovi uticaji daleko bitniji i važniji prediktori tjelesne težine od bilo kakvog socijanog faktora.

bhzdravlje

Izvor: Web MD


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton