BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Gubitak težine mogući rani znak Alchajmerove bolesti

Osobe sa ranim znacima Alchajmerove bolesti u većini slučajeva imaju nisku tjelesnu težinu ili su u starijoj dobi za veoma kratko vrijeme pretrpjeli nagli gubitak kilograma pokazalo je istraživanje američkih naučnika objavljeno u časopisu „Neurology“.

„Promjene u težini mogle bi lako biti manifestacija bolesti, pa bi to značilo da je gojaznost u starijem dobu jedna vrsta zaštite od Alchajmerove bolesti“, rekao je Džefri M. Burns sa univerziteta u Kanzasu, koji je vodio ovo istraživanje.

On je naglasio da iako se dosad smatralo da je ova bolest isključivo oboljenje mozga, nova istraživanja kao što su ovo mogla bi pokazati da to nije tako.

Uporedo sa ovim istraživanjem naučnici su naglasili da gojaznost u srednjoj životnoj povećava rizik od Alchajmerove bolesti, što pokazuje da je ovo oboljenje kroz život na različite načine povezano sa našom težinom.

Jedna od teorija govori da je ta veza uslovljena činjenicom da Alchajmerova bolest utiče na hipokampus, dio mozga koji je uključen u regulisanje metabolizma i apetita.

Iako ova veza nije u potpunosti definisana, za sad je sigurno da ona postoji, a dodatna istraživanja pokazaće detalje ove povezanosti.

bhzdravlje

Izvor: Reuters Health


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton