BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Hormoni odgovorni za neuspjele dijete

Istraživanje objavljeno u „New England Journal of Medicine“ pokazalo je da su hormoni odgovorni za povratak kilograma nakon dijeta, a ne nedostatak volje kako se ranije smatralo.

Ova studija proučavala je 50 gojaznih osoba koji su bili na dijeti tokom deset sedmica. Naučnici su izmjerili nivoe hormona odgovornih za apetit prije dijete, neposredno nakon dijete, te opet 62 sedmice kasnije.

Pokazalo se da je isključivo promjena u nivoima hormona uticala na vraćanje kilograma. I do godinu dana nakon dijete primjetni su pojačani nivoi grelina (hormon gladi), te smanjenja leptina (hormona koji nam govori da smo siti), što dovodi do pojačanog apetita te povratka kilograma.

Prema riječima dr Jozefa Projeta sa univerziteta u Melburnu, koji je vodio studiju, rekao je da ovo istraživanje može pomoći u otkrivanju lijekova koji bi spriječili uticaj hormona na apetit.

Prema njegovom mišljenju uravnotežena ishrana te što više kretanja i dalje su najbolji recept za očuvanje zdrave tjelesne težine.

bhzdravlje

Izvor: WebMD


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton