BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Konzumacija jaja faktor rizika za rak prostate

Konzumacija jaja može povećati rizik za obolijevanje od smrtonosnog tipa raka prostate, objavili su američki naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji.

U istraživanju u kome je učestvovalo 27.607 muškarca u periodu između 1994. do 2008. godine došlo se do podataka da su osobe koje su sedmično konzumirale prosječno 2,5 jajeta imale 81% veći rizik za smrt od raka prostate u odnosu na osobe koje su u dvije sedmice pojele jedno jaje.

Osim toga u rezultatima istraživanja navedeno je kako je povećanje rizika za rak prostate u odmakloj fazi razvoja povezano sa čestom konzumacijom crvenog mesa i mesnih prerađevina.
Naučnici vjeruju kako je ovakve rezultate moguće objasniti djelovanjem holesterola i kolina iz jaja.

Izvor: Medical News Today

 


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton