BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Liječenje raka dojke

Liječenje za osobe kojima je ustanovljen rak dojke zavisi od situacije. Sam tip liječenja je prilično individualan, i zavisi od vrste i stadijuma raka. Obično su joj u opciji jedan ili više oblika lijekova koji su opisani dole.

Operacija

Ovo je obično prva opcija i podrazumijeva uklanjanje ili tumora (lumpektomija) ili uklanjanje jedne dojke (mastektomija). Nakon dijagnoze, operacija se zakaže u roku od nekoliko sedmica.

Kod nekih žena operacija se odgodi na kratko vrijeme, a u tom periodu pacijent uzima lijekove koji služe za smanjivanje tumora.

Jedan, ponekad i nekoliko dana treba da provedete u bolnici tokom ovog liječenja, ali će vam nakon lijekova trebati određen period da se oporavite.

Nuspojave: Kao i kod svake operacije, eventualne nuspojave zavise od toga kako ćete se oporaviti od anestezije i kako će vam zarasti rane.

Neophodno je da vježbate rukom na strani na kojoj ste operisani, kako ožiljak ne bi ograničio njene pokrete. Doktor će vam dati više savjeta o ovome.

Hemoterapija

Podrazumijeva liječenje pomoću lijekova koji se daju intravenozno. Hemoterapija se najčešće daje poslije operacije, ali ponekad i prije kako bi se smanjio tumor. Takođe se može davati i kao dodatak radioterapiji.

Kod primarnog raka dojke (rak koji je nastao u samoj dojci) hemoterapija se daje jedan do dva dana u mjesecu. Hemoterapija se prima dva dana odjednom, a onda se pravi pauza nekoliko sedmica do sledeće terapije. Obično sve ukupno daje četiri do šest mjeseci.

Nuspojave: Hemoterapija utiče na zdrave ćelije, kao i na kancerogene, a nuspojave uključuju mučninu, povraćanje, gubitak apetita, opadanje kose. Takođe vam se pojačava rizik od infekcija.

Tablete protiv mučnine često se daju pacijentima prije hemoterapije, a ponekad se propisuju i za kućnu upotrebu.

Ukoliko vam je i dalje muka obratite se doktoru jer je moguće da vam treba neka druga vrsta tableta protiv mučnine.  

Plodnost i hemoterapija Hemoterapija utiče na plodnost žena, ali je teško utvrditi kako će uticati u pojedinim slučajevima. Neke žene ostanu neplodne nakon hemoterapije, a neke ne.

Što je žena bliža menopauzi, to su manje šanse da će joj se menstruacija i plodnost vratiti na normalan nivo nakon hemoterapije.

Radioterapija

Podrazumijeva visoko energetsku radijaciju grudi kako bi se spriječilo vraćanje raka. Kancerogene ćelije se unište, a zdrave se oporave.

Radioterapija se može davati poslije operacije ili u kombinaciji sa hemoterapijom. Tretman traje pet minuta svaki dan u periodu od nekoliko sedmica.

Nuspojave Radioterapija je bezbolna ali može da izazove crvenilo kože, i kod velikog broja ljudi izaziva zamor.

Vaš doktor posavjetovaće vas kako da brinete o koži tokom radioterapije. Ona najčešće uključuje nježno pranje i izbjegavanje krema, osim ako vam doktor ne savjetuje upotrebu neke kreme.

Hormonska terapija

Neki oblici raka dojke su osjetljivi na hormone. To znači da rastu kada se estrogen prirodno ispušta u tijelu. Hormonska terapija uključuje tablete ili injekcije, i potiskuje lučenje ovog hormona.

Procjenjuje se da je između 65% i 75% oblika raka osjetljivo na hormone, pa su i pogodni za liječenje hormonskom terapijom. Ona se obično daje tokom pet godina nakon hemoterapije.

Nuspojave Uključuju simptome menopauze kao što su toplotni naleti, nošna znojenja i promjene raspoloženja. Obično ove nuspojave postanu blaže vremenom, kad se tijelo navikne na lijekove.

bhzdravlje

Izvor: nhs.uk


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton