BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Lijekovi za krvni pritisak produžavaju život pacijenata sa melanomom

Beta blokatori, koji se obično koriste za liječenje visokog krvnog pritiska, takođe mogu igrati važnu ulogu u usporavanju napredovanja određenih tipova raka, pokazuju nova istraživanja.

“Ovaj rad je započet nekim ranijim istraživanjima, gdje smo otkrili da su određene tumorske stanice povezane sa dva specifična hormona stresa, adrenalinom i norepinefrinom,“ objasnio je Ron Glaser, profesor molekularne virologije, imunologije i medicinske genetike.

Pregled više hiljada medicinskih evidencija pokazao je da su pacijenti sa melanomom, koji su takođe uzimali određene beta blokatore, imali mnogo niže stope smrtnosti u odnosu na pacijente koji nisu uzimali ove lijekove. Ako rezultati budu potvrđeni to će biti dodatni tretman za pacijente oboljele od raka.

U središtu istraživanja je i činjenica da određene molekule koje igraju važnu ulogu u imunološkom sistemu potiču rast i metastaziranje tumora, kao i širenje tumorskog tkiva na druge dijelove tijela.

bhzdravlje

Izvor: Reuters


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton