BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Migrene povećavaju rizik od kliničke depresije

 

Osobe koje boluju od bolnih migrena imaju znatno veći rizik da obole od kliničke depresije, pokazalo je istraživanje kanadskih naučnika.

Smatra se da ova povezanost funkcioniše u oba pravca, pa tako osobe koje boluju od kliničke depresije imaju znatno veći rizik od toga da obole od čestih i jakih migrena.

Istraživanje je pratilo 15.000 ljudi u periodu od 1994. do 2007. godine i pokazalo da osobe koje pate od jakih migrena imaju za 80 posto veći rizik od kliničke depresije.

S druge strane osobe koje pate od kliničke depresije imaju za 40 posto veći rizik da obole od jakih i čestih migrena od osoba koje nisu depresivne.

Migrene predstavljaju jake glavobolje, ponekad samo na jednoj strani glave, koje mogu izazvati mučninu i jaku osjetljivost na svjetlo. klinička depresija je ozbiljan mentalni poremećaj, koji karakteriše grupa simptoma kao što su tuga, nesanica, zamor, i emocionalna ravnodušnost.

bhzdravlje

Izvor: Reuters Health


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton