BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Muzika može da olakša bol

Doživljaj i uživljenost u muziku može da pomogne kod vađenja zuba i drugih bolnih procedura, naročito ako se osjećate zabrinuti oko toga pokazale su najnovije studije.

U istraživanjima, 143 ljudi je slušalo muziku dok su dobijali bolne šokove u vrhove prstiju. Učesnici su zatim zamoljeni da prate melodiju i identifikuju neobične tonove sa ciljem da skrenu misli sa bola.

Bol učesnika je bio sve manji i manji što su više bili zaokupirani muzikom.  Oni koji su bili najviše zabrinuti  imali su najviše koristi protiv bolova čim su postali uključeni u ono šta slušaju.

Studija se nije osvrtala na različite vrste muzike i na to da li smirujuća muzika bolje djeluje.  Suštinski nije bitna vrsta muzike koliko to da li drži pažnju slušaoca tj. pacijenta.

Istraživači su mjerili reakcije učesnika na bol preko električnih aktivnosti u mozgu i drugih metoda. Ovaj način se smatra više objektivniji od samoizvještaja o bolu.

bhzdravlje

Izvor: WebMD


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton