BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Neophodno testirati nivo holesterola kod djece

Doktori sa američkog nacionalnog zavoda za zdravstvo preporučuju da se djeca između 9 i 11 godina testiraju na nivo holesterola u krvi kako bi se na vrijeme mogle preduzeti mjere koje bi spriječila srčana oboljenja u budućnosti.

Prema njihovim riječima, veoma je teško navesti djecu da promjene svoje navike kada je u pitanju ishrana, ali ako im se pronađe visok holeterol u krvi, to bi ih moglo natjerati da se zdravije hrane kako bi izbjegli komplikacije u budućnosti.

Ranije preporuke podrazumijevale su testiranja kod djece koja imaju slučajeve visokog holesterola u porodici, ali se sad a smatra da usljed najezde brze i nezdrave hrane treba testirati svu djecu.

„Što više proučavamo srčana oboljenja i moždane udare kod odraslih uviđamo da rizici nastaju u djetinjstvu i postepeno rastu tokom odrastanja. Zbog toga je neohodno rizike otkriti što prije kako bi na vrijeme djelovali“, smatra dr Dafni Hsu, sa američkog nacionalnog zavoda za zdravstvo.

bhzdravlje

Izvor: BBC Health


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton