BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Niskokalorična hrana pomaže kod osteoartritisa

Gojaznost je glavni faktor rizika za osteoartritis koljena, i iako se gubitak težine često preporučuje da bi se smanjio pritisak na zglobove, ne uspiju svi pacijenti da izgube suvišne kilograme.

Osteoartritis  je često povezan sa starosnim promjenama u zglobovima. Sadašnje studije iz Danske sugerišu da veoma niskokalorične komercijalne dijete, u kojima su obroci zamijenjeni visoko – proteinskom formulom, pomažu pacijentima sa degenarativnim poremećajima da smršave sigurno.

Devet od deset gojaznih pacijenata ostalo je na 400 – do 1.200 kalorija pri dnevnoj ishrani tokom četiri mjeseca studija, i pri tome izgubili u proseku od 14 kilograma svaki.

Većina pacijenata, tačnije 60% izjavila da se bolje osjeća što se tiče bola u koljenu kao i mobilnosti samog koljena.

Međutim smatra se da je još jedna ključna stvar takođe i fizičko vježbanje. Redovno vježbanje i gubljenje težine su optimalni međutim vježba sama može da napravi veliku razliku kod pacijenata kaoji čak i ne izgube puno na težini.

Preporučuju se vježbe u vodi koje su lagodne za zglobove. Međutim odlične vježbe svakako su i joga, pilates te naravno i zumba koja uz rehabilitacioni faktor pruža pacijentu i užitak.

bhzdravlje

Izvor: WebMD


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton