BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Nivo obrazovanja utiče na krvni tlak

Uprkos stresu koji prati proces obrazovanja, učenje, a naročito ono koje zahtijeva više vremena, pozitivno utiče na krvni tlak, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u časopisu BMC Public health.

U ovoj studiji je ustanovljeno da je veza između visokog krvnog tlaka i obrazovanja, više izražena kod žena nego kod muškaraca.

Istraživanje je bazirano na analizi podataka tridesetogodišnje studije u kojoj je praćeno 3.890 osoba, koje su podijeljene u tri kategorije: one s niskim nivoom obrazovanja (12 ili manje), sa srednjim nivoom obrazovanja (17 i više godina), te s visokim nivoom obrazovanja (17 i više), a zatim su izračunali prosječan sistolički tlak u tom razdoblju.

Ustanovljeno je da su žene s niskim nivoom obrazovanja imale za 3,26 milimetra žive (mmHg) viši tlak od onih s višim nivoom obrazovanja. Kod muškaraca je ta razlika iznosila 2,26 milimetra žive.

U studiji su uzeti u obzir i drugi faktori koji su mogli uticati na visok krvni tlak, poput pušenja, uzimanja lijekova za sniženje tlaka i konzumiranja alkohola . I pored toga veza između obrazovanja i krvnog tlaka bila je očigledna.

Visok krvni tlak ili hipertenzija može dovesti do srčanog i moždanog udara ili otkazivanja rada bubrega.

bhzdravlje

Izvor: BBC Health


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton