BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Osobe sa leukemijom u riziku od listerioze

Ljudi u određenim zdravstvenim stanjima, uključujući i leukemiju, druge vrste raka i trudnoće, su u najvećem riziku od oboljevanja od bakterije iz hrane listerije, izvještavaju francuski istraživači u novoj studiji.

Ljekari i zdravstveni zvaničnici su znali da ova stanja čine ljude osetljivim na listeriozu, ali ova studija prva rangira i određuje veličinu rizika za ljude sa svakim od ovih stanja.

“Uprkos  tome što je listerioza rijetka bolest, smatra se važnim zdravstvenim problemom jer je relativno smrtonosna u odnosu na druge bolesti”, izjavila je dr. Veronika Gulet. Više od 400 ljudi na 2000 oboljelih od listerioze umre.

Goulet i njen tim su ustanovili da ljudi sa hroničnom limfocitnom leukemijom najugroženija frupacija za razvoj listerioze – više od 1.000 puta veća nego kod opšte populacije Francuske.

Pedeset i pet ljudi od 100.000 sa ovom leukemijom razvije listeriozu.

Ljudi sa drugim vrstama raka, kao što su mijelom, limfom, rak jednjaka i jetre, su u rizičnoj grupi za dobijanje listerioza kao i ljudi na dijalizi.

Ranije ove godine, 30 ljudi umrlo u Sjedinjenih Državama od izbijanja listerioze, koja se raširila preko kontaminiranih dinja.

Sirovi sir, dimljeni proizvodi i morski plodovi se takođe smatraju potencijalnim prenosicima listerioze, ali su ovi slučajevi rijeđi.

Centri za kontrolu prevenciju bolesti savjetuju ljude da peru proizvode prije jela, kao i ribanje kore čvrstog voća i povrća kao što su dinja i krastavac.

Zatim čuvati proizvode na temperaturi na manjoj od 4 stepena celzijusa te temenjno kuvati meso.

bhzdravlje

Izvor: Reuters Health


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton