BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Prehrana smanjuje rizik od raka dojke

Žene čija se prehrana u velikoj mjeri sastoji od voća i povrća imaju 20% manji rizik da obole od raka dojke, kažu stručnjaci.

Za smanjenen rizik od tumora dojke u ishrani je ključna ograničena konzumacija crvenog mesa, soli i prerađenih ugljikohidrata.

Američki istraživači objašnjavaju ovaj zaključak na način da je prehrana povezana s manjom učestalošću tumora dojke kojima.

Tumori koji su prisutni kod četvrtine žena sa rakom dojke najčešće su izazvani nedostatkom receptora za hormon estrogen.

U istraživanju koje je trajalo 26 godina učestvovalo je oko 86 000 žena.

bhzdravlje

Izvor: BBC


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton