BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Razvoj govora kod djece

 

Komunikacija je urođena sposobnost koju novorođenče donosi sobom na svijet ali govorno komuniciranje postepeno usvaja od onih koji ga okružuju. Otkrivajući moć i mogućnost govora, djetetov razvoj dobija veći značaj.

Prvih 5-6 godina života najznačajnije su za razvijanje govora i jezika. Da bi uspješno savladalo govor potrebno je da dijete ima:

  • normalan sluh,
  • neoštećen nervni sistem i funkcije vezane za njega (opažanje, pamćenje, mišljenje, saznajne, motorne i govorno-jezičke sposobnosti),
  • normalne periferne organe (nos, usta, ždrijelo, grkljan, meko i tvrdo nepce, jezik, zube i disajne organe) i
  • razvijene neverbalne oblike komunikacije (emocionalna, gestovno-mimčka, situaciona sposobnost komunikacije).

Pored ovih uslova neophodno je da dijete živi u sredini koja ga stimuliše da govori i da mu govor predstavlja izvor zadovoljstva.

Tokom perioda razvitka govora dijete treba stalno podsticati na govor, pružiti mu dobar uzor, ne kritikovati ga i ne zahtijevati mnogo.

Treba govoriti pravilno, a dijete će usvojiti ono za šta je čulno, saznajno i motorno zrelo. Ako je govor djetetu isuviše težak i ako se ono ne uključuje u njega treba posumnjati na neke smetnje u njegovom razvoju.

Kod djece se mogu javiti nepravilan izgovor glasova, mucanje, pretjerano ubrzan ili usporen govor, nedovoljno razvijen govor i jezik ili potpuno odsustvo govora. Kod školskog uzrasta mogu biti prisutni poremećaji pisanja i čitanja.

Statistička istraživanja pokazuju da otprilike 5-10% djece imaju ozbiljne poteškoće u usvajanju jezika. Ukoliko dijete značajnije kasni u razvoju ili ima neki govorni poremećaj, treba tražiti stručnu pomoć logopeda.

On će utvrditi tačnu dijagnozu i težinu govornog ili govorno-jezičkog poremećaja i organizovati dodatna ispitivanja ako je potrebno (provjera stanja sluha, vida, procjena opšteg stanja i dr.).

Autor: Mr. sc. Jelena Salić, logoped

BHzdravlje.ba


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza