BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Šećer budi nostalgiju i izaziva umor

Miris domaćih kolača budi sjećanja na bezbrižno djetinjstvo pri čemu mozak tijelu šalje velike doze hormona sreće (seratonina) koji djeluju na čovjeka poput pravih antidepresiva.

Previše glukoze uzrokuje i predoziranje šećerom te hiperaktivnost. No uzbuđenje vrlo brzo opada i obično je popraćeno neugodnim posljedicama.

Šećer djeluje na bubrege, jetra i crijeva, a može izazvati i osjećaj mamurnosti. Tako ćete se i od šećerne mamurnosti osjećati umorno, mučiće vas glavobolja i problemi s kožom, a katkad možete imati i simptome alergije.

Ako nakon konzumacije šećera osjetite trnce u tijelu, netolerantni ste na fruktozu. Ovaj nasljedni “sindrom” može biti vrlo opasan za jetra, ali i bubrege.

Žudnja za šećerom kemijski je proces. Nakon konzumacije slatkog u tijelu se otpuštaju opioidi, koji stvaraju ugodu. Tijelo “žudi” za opioidima pa se želja za slatkim javlja i uprkos samokontroli.

bhzdravlje

Izvor: Daily Mail


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton