BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Smijeh olakšava bol

Da smijeh liječi i pozitivno djeluje na naš organizam, oduvijek je poznato. No da će nam olakšati podnošljivost boli, još je jedna pozitivna reakcija.

Stoga, ako se dobro nasmijete u društvu s prijateljima vaš mozak će biti pod utjecajem kemikalija koje su slične opijatima i lakše ćete podnositi bol.

Britanski znanstvenici napravili su istraživanje u kojem je jedna skupina ispitanika gledala ‘Prijatelje’ i ‘Mr. Beana’  a druga suhoparne scene golfa i dokumentarne emisije o prirodi. Znanstvenici su za to vrijeme proučavali njihovu razinu tolerancije boli.

Rezultati su vrlo zanimljivi. Samo 15 minuta smijeha povećalo je prag tolerancije boli za oko 10%. Za razliku od toga, gledanje ozbiljnih ili neutralnih isječaka nije utjecalo na podnošljivost boli.

No postoji i jedan ključni faktor, za takvo olakšavanje boli, smijeh mora biti onaj kod kojeg dolazi do opuštanja, stiskanja očiju i trbušnih mišića. Obično hihotanje nema tako blagotvorne učinke.

Prilikom smijanja otpuštaju se određene količine endorfina (hormona sreće) jer dolazi do spontanog mišićnog napora koji se ponavlja a koji je posljedica izdisanja bez prethodnog udisanja. Taj napor nas iscrpljuje i zbog toga se otpušta endorfin.

bhzdravlje

Izvor: dnevnik.hr


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza