BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Jeste li umorni poslije odmora?

 

Iako se čini kao jednostavna stvar, povratak na posao nakon godišnjeg odmora jedna je od najtežih misija za svakog ko je (srećom) zaposlen, tvrde stručnjaci za ljudske resurse.

Nikom nije potreban odmor kao onom ko se upravo vratio s godišnjeg, slaže se i američki pisac Elbert Habard, prenosi portal „24sata.hr“.
Ljetovanje mu dođe poput putovanja u svemir, a povratak kao jaka gravitacijska sila koja sve zaposlene grubo ruši na zemlju nakon divnog lebdenja u bestežinskom stanju. Nakon nekoliko nedjelja života bez rokova i obaveza, povratak poslu je još teži, pa su nakon prvoga radnog dana mnogi umorni i nesrećni, kao da na odmoru nisu ni bili. Kako biste izbjegli taj stres, u mislima se već prije kraja godišnjeg odmora vraćajte u kolotečinu. Povratak kući nikako ne planirajte veče prije kretanja na posao, nego ostavite „tampon-zonu“ od barem jednog slobodnog dana u kojem ćete se odmoriti od odmora, nadoknaditi neprospavane noći i polako se vratiti u svakodnevni ritam. Povratak će biti manje stresan i ako umjesto ponedeljka kao prvi radni dan odredite četvrtak ili petak jer će vikend koji je samo dan daleko ublažiti šok. Da bi povratak na posao bio bezbolniji, osim u radnu kolotečinu, vratite se i redovnom, svakodnevnom rasporedu. Idite na kafu u omiljeni kafić, na fitnes i, što je najvažnije, vratite se uhodanom ritmu spavanja.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši