BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Koju hranu da ponesete na put

Ljeto i putovanja često su povezani s problemima organa za varenje i pokvarenom hranom. Ukoliko namirnice koje nosite na put ne čuvate kako treba, ugrozićete zdravlje, a i pokvarićete sebi ljetovanje.
– Bakterije se najbrže razmnožavaju na temperaturi od 5 do 60 stepeni. Ukoliko krećete na put duži od dva sata, morate da imate mini-frižider sa sobom – napominje Milena Jovanović, ljekar opšte prakse.

ŠTA NE TREBA NOSITI
Kuhanu hranu nosite sa sobom samo ukoliko morate, a nakon što otvorite flašicu soka, mlijeka ili jogurta, odmah je vratite u frižider.
– Ako nosite hranu na ljetovanje, imajte na umu da ona ne smije da stoji u frižideru duže od tri do četiri dana. Nemojte nositi lako kvarljive namirnice, mliječne proizvode i meso – kaže dr Jovanović.

OPASNE KONZERVE
Posebnu pažnju treba da povedete o tome kada kupujete paštete i ribu u konzervi. Iako je hrana u konzervi sterilizovana, njeno konzumiranje može prouzrokovati trovanje botulinskim toksinom. Hranu iz konzervi ne treba da jedete ukoliko je poklopac nabubrio ili ako hrana ima sumnjiv miris.

OPREZNO S JAJIMA
Namirnice kojima se možete zaraziti salmonelom su jaja, pileće i mljeveno meso, mlijeko i mliječni proizvodi. U mini-frižideru nemojte nositi čak ni namirnice u kojima ima neobrađenih jaja: majoneza, kremovi, filovi i drugo.
– Ako nosite hranu na put, neka to budu instant kesice za supu jer je vrlo važno da tokom velikih vrućina i napora poput plivanja unosite dosta tečnosti. U bezbjednu hranu spadaju i suhomesnati proizvodi u vakumiranoj ambalaži, tjestenine i sosovi iz kesice – napominje Milena Jovanović.

LIJEČENJE
Prvi znaci trovanja su mučnina i jaki bolovi u stomaku, povraćanje, proliv i ponekad povišena temperatura. Prva stvar koju treba da preduzmete u takvoj situaciji jeste tzv. čajna dijeta. To znači da treba da izbacite mliječne proizvode i slatkiše iz ishrane, a da više jedete prepečeni hljeb, supe i bareno povrće. Takođe, važno je da unosite dovoljno tečnosti, nezaslađenih čajeva i vodu. Dijareja narušava crijevnu mikrofloru i dovodi do gubitka vode i elektrolita iz našeg organizma. Što duže traje, veće su šanse za dehidrataciju. Stoga se moraju piti čajevi koji liječe i koji mogu da nadoknade izgubljenu tečnost. Najviše pomažu čajevi od hrastove kore i kupinovog lista. Prva dva do tri dana pije se samo čaj, a zatim se uvodi laka hrana.

 

link …


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton