BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Počeo novi “rat” protiv raka

Medicinski centar Anderson u američkom Houstonu je najavio revolucionarni program kojemu je cilj do kraja ovoga desetljeća značajno smanjiti smrtnost od raka.

Direktor Centra za istraživanje raka, dr. Ronald DePinho pojasnio je da projekt kreće u dva paralelna pravca.

Jedan je primjena potojećeg znanja kako bi ostvarili kratkoročne rezultate još u ovome desetljeću. Drugi je ‘ne znamo sve što nam je potrebno da bi bolest potpuno izliječili’“, rekao je DePinho.

Njegov centar opisuje program kao “dosad nezabilježeni pokušaj da se naučna postignuća pretvore u kliničke prakse kojima bi se dramatično manjio broj smrtnih slučajeva od raka”.

“Program odražava našu uvjerenost da je liječenje raka na vidiku više nego ikad u povijesti”, rekao je DePinho.

Stručnjaci iz te elitne zdravstvene ustanove smatraju da se umiranje od raka može svesti na razinu smrtnosti od upale pluća, a DePinho vjeruje da to osobito vrijedi za oboljele od raka pluća, melanoma, raka dojke i jajnika, prostate i nekoliko vrsta leukemije.

Te je vrste raka izabrao tim od 25 stručnjaka sa i izvan centra Anderson na temelju onoga što se zna o prevenciji, liječenju i preživljenju, kao i na vjerovatnosti smanjenja broja smrtnih slučajeva.

Rak pluća vodeći je uzročnik smrtnosti na svijetu, djelomično stoga što se najčešće otkriva tek kada je već metastazirao. Otkrivanje toga raka još uvijek je teško, pa je osobito važno otkriti pouzdana dijagnostička sredstva.

“Ako se rak otkrije u prvoj fazi, smrtnost je 20%, za razliku od uznapredovale faze bolesti kada je preživljenje 10%”, rekao je DePinho.

Dodao je kako pokušava uskladiti znanje prikupljeno liječenjem više od 100.000 pacijenata godišnje sa znanjem hiljada drugih liječnika i istraživača kako bi se značajno poboljšalo otkrivanje, liječenje i stopa preživljenja od raka, kao i prevencija te zloćudne bolesti.

40 godina nakon što je rat raku objavio tadašnji predsjednik Richard Nixon, centar Anderson planira dići bitku na višu razinu koristeći se najnovijim tehnološkim ostvarenjima.

Liječnici, primjerice, sada mogu analizirati DNK tumora u roku od nekoliko sati i za samo nekoliko stotina dolara, nešto za što je prije trebalo 10 godina, a koštalo je milijarde dolara u vrijeme kada je izdvojen prvi genom tumorske stanice.

Poznavajući posebnosti pacijentove genetike, liječnici će moći lakše odrediti ko će imati koristi od kojega lijeka, a ko ne, čime će uštedjeti vrijeme i novac za vrlo skupe lijekove koji uopće ne pomažu u liječenju bolesti.

Centar Anderson investirat će u projekt 3 milijarde dolara u idućih 10 godina koje će prikupiti donacijama, subvencijama i komercijalizacijom novih otkrića, a početak programa najavljen je za februar 2013


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši