BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Stručni sastanak Asocijacije gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine

Stručni sastanak Asocijacije gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine čiji će domaćin biti Odjeljenje za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla održaće se u subotu 22.09.2012. godine u Hotelu Tuzla u Tuzli.  U okviru stručnog sastanka biće prezentirane aktuelne teme i obavljena demonstracija endoskopskih i procedura iz oblasti interventnog ultrazvuka uživo, direktno prenošene iz sala UKC Tuzla u salu za predavanje Hotela Tuzla. Poseban akcenat je stavljen na transplantaciju jetre, i proces pripreme kandidata za transplantaciju jetre, s obzirom na reaktivaciju Programa transplantacije jetre u UKC Tuzla. Uz Sastanak Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH, održat će se i stručni sastanak Asocijacije gastroenterohepatoloških endoskopskih sestara i tehničara, takođe sa atraktivnom tematikom.
Asocijacija gastroenterologa i hepatologa BiH je krovno udruženje sa područja cijele BiH i okuplja sve ljekare kojima je polje interesa gastroenterologija i hepatologija. Asocijacija svake godine održava minimalno 2 stručna sastanka, tako da je nakon mostarskog, održanog u proljeće ove godine, na red došla i tuzlanska Gastroenterologija kao domaćin skupa.
Ovo je po broju učesnika jedan od najvećih sastanaka u zadnjih nekoliko godina, s obzirom da je potvrđen dolazak oko 95 učesnika iz medicinskih centara iz cijele BiH, uz oko 50 učesnika iz Tuzle i Tuzlanskog kantona.
Pokrovitelji stručnog sastanka su Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, a sponzori su farmaceutske kompanije Abbott, AstraZeneca, Bilim, Bosnalijek, MSD, Olympus, OmniaMedic, PharmaSwiss, Valeant, Roche, i Takeda Nycomed.
Prema planiranom programu stručnog sastanka gastroenterologa i hepatologa BiH razmotrit će se i donijeti Konsenzus Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH o biološkom tretmanu Upalnih bolesti crijeva (IBD), prezentirana primjena endoskopije i interventnog ultrazvuka te izložena četiri vrlo aktuelna stručna rada. Neinvazivni skor za predikaciju potrebe za terapijskim ERCP-om u pacijenata sa kliničkom sumnjom na holedoholitijazu je tema koju će prezentirati učesnicima dr Predrag Jovanović, mr.sci. iz Tuzle. O Komplikacijama nakon ERCP-a govorit će dr Kenan Nahodović iz Sarajeva, Primjena neselektivnih beta blokatora u terapiji portne hipertenzije naziv je rada dr Romane Rajić iz Banja Luke, a posebno značajnu temu , u vrijeme kada se aktivnosti usmjeravaju na snažniji zamah u oblasti transplantacije jetre, predstavit će Doc.dr.Nermin Salkić iz Tuzle pod nazivom „Ko je kandidat za transplantaciju jetre i kako ga pripremiti?.
Uz održavanje stručnog dijela za ljekare održaće se i stručna sesija medicinskih sestara tehničara, koji su članovi timova uključenih u provođenje savremenih pristupa u njezi pacijenata, u procese pripreme pacijenata za različite medicinske postupke i u samom provođenje novih dijagnostičkih i terapeutskih procedura. I u okviru sesije za medicinske sestre-tehničare biće izložene stručne teme kao što su: Zdravstvena njega bolesnika kod ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti, Kaustična oštečenja gastrointestinalnog trakta, ciroza jetre – uloga medicinske sestre i Značaj sestre u transplantaciji jetre.
Okupljanje zdravstvenih profesionalaca, ljekara i medicinskih sestara-tehničara iz gastroenterološke i hepatološke oblasti u Tuzli, još jednom će biti izvanredna prilika za sticanje novih znanja i razmjenu iskustava te uspostavu značajnih kontakata unutar struke.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši