BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Tijelo poslije porođaja: Četiri istine i jedna laž

Promjene koje se događaju na tijelu žene poslije porođaja povod su brojnih rasprava, razlozi brige i pokušaja da se negativne posljedice izbjegnu.

Kilogrami, strije, akne samo su neke od nepoželjnih promjena za koje treba samo malo strpljenja.
ODMAH POSLIJE POROĐAJA TIJELO JE LAKŠE ZA ČETIRI, PET KILOGRAMA 
Prosječna kilaža bebe kreće se između tri i tri i po kilograma, dodate li tome skoro kilogram koji čine izgubljena krv i amnionske tečnosti koje tijelo gubi tokom porođaja, ali i posteljica lako ćete doći do četiri izgubljena kilograma i prije nego što ste planirali. Povratak na staru kilažu poslije porođaja problem je s kojim se suočavaju brojne žene u nastojanju i očekivanju da se kilogrami rastope u najkraćem mogućem vremenu. Međutim stručnjaci savjetuju da dopustite svom tijelu koje se devet mjeseci mijenjalo i povećavalo isto toliko vremena da se vrati u prvobitno stanje.

KOSA POSLIJE POROĐAJA NAGLO OPADA 
Problem opadanja kose skoro je neizbježan kod 50 odsto žena i događa se u prvih šest mjeseci nakon porođaja. Uzrok te pojave su hormoni koji su tokom trudnoće usporavali opadanje kose ali nakon devet mjeseci trudnoće nivo hormona vraća se u svoju normalu čime kosa dobija svoj stalan ciklus rasta i opadanja.

Kako biste smanjili neizbježan gubitak kose savjetuje se ishrana bogata gvožđem, proteinima, cinkom, antioksidansima i silicijumom koji su ključni za zdravu kožu i kosu.

STRIJE NA TIJELU POSTAJU VIDLJIVE 
Strije na tijelu pojavljuju se kod čak 90 posto žena kao znak naglog debljanja tokom kog se tijelo širi brže nego koža. Osim toga nivo hormona glukokortikoida tokom trudnoće raste, čime dolazi do usporenog stvaranja kolagena i elastičnih vlakana u slojevima kože. Strije ne moraju da ostanu na vašem tijelu ako reagujete na vrijeme, dok su crvene ili ljubičaste boje najbolje je započeti s tretmanom. Na tržištu se nalazi niz preparata s tom svrhom, a na vama je da pripazite i na ishranu. Izbjegavajte slatkiše, slane grickalice i hranu koja sadrži skrob jer takva hrana izaziva nadutost popraćenu s kojim kilogramom više. Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena zato ga unosite u što većim količinama.

TEN SE NAKON POROĐAJA POGORŠA 
Najčešće koža poslije porođaja pokazuje povećanu sklonost aknama i bubuljicama za razliku od sjajnog tena tokom trudnoće. Cirkulacija krvi u tijelu tokom mjeseci trudnoće povećava se za 50 posto što se manifestuje na licu gdje krvni sudovi postaju prošireni te mu daju dodatni volumen. Za problematičnu kožu preporučuje se korištenje retinoid ili OTC retinola koji će vašem licu brzo povratiti izgubljeni sjaj. Osim toga preporučuje se da izbjegavate masnu i suhu hranu, radije posegnite za svježim voćem i povrćem i orašastim plodovima.

Tijelo se s vremenom navikava na nedostatak sna:  NE NIKADA 
Ne, tijelo se nikada neće naviknuti na to iz jednostavnog razloga što mu je potrebna određena količina sna kako bi normalno funkcionisalo i teško da ga možete uvjeriti u nešto drugo. Hronična neispavanost donosi niz nuspojava koje nisu poželjne posebno kod majki novorođenčadi, piše Zadovoljna.
Umor, iscrpljenost, nervoza samo su neki od problema s kojima se mame nose.
Kako bi svom djetetu bile na raspolaganju najčešće zaboravljaju na sebe.
Ali najbolji savjet je “Kad spava beba, spavajte i vi!”, jedino na ovaj način možete svom djetetu pružiti najbolje a to je odmorna i naspavana mama zbog čega će i ono biti zadovoljnije.

Izvor: 24SI


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši