BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Botoks odobren za liječenje migrene

Britanska agencija za nadzor lijekova i medicinskih proizvoda odobrila je liječenje botoksom za odrasle ljude koji imaju hronične migrene, što znači da imaju glavobolju najmanje 15 dana tokom mjeseca, a simptome migrene najmanje osam od tih 15 dana.

 Botoks je tako postao prvi lijek za prevenciju hronične migrene koji je dobio dozvolu od nadležnih institucija u Velikoj Britaniji.

Do odobrenja je došlo nakon 3. faze kliničkog ispitivanja u kojem je učestvovalo 1.384 pacijenata, a koje je pokazalo da su pacijenti koji su primili botoks u pojedine mišiće na glavi i vratu, u prosjeku manje dana osećali glavobolje i migrene nego pacijenti koji su dobili placebo.

U britanskom udruženju pacijenata koji muče muku s migrenom pozdravili su to odobrenje, ali ističu da je hronična migrena trenutno nedovoljno istražena te da često promakne ljekarima zbog čega se rijetko i liječi.

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja se javlja periodično, a procjenjuje se da od nje pati od 8 do 20 odsto stanovništva.

Izvor : mondo


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši