BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Najbolja hrana za zdravlje očiju

Ljubitelji ribe rjeđe obolijevaju od makularne degeneracije jer hrana bogata omegom-3 sprečava bolesti oka kod starijih osoba!

Obroci bogati omega-3 masnim kiselinama štitestarije osobe od ozbiljne bolesti oka poznate kao senilna makularna degeneracija, pokazalo je kanadsko istraživanje objavljeno u časopisu Ophthalmology.

Makula, koja se još naziva žutom mrljom ili pjegom, nalazi se u malom arealu mrežnice, blizu pozadine oka, te je odgovorna za središnji vid potreban za radnje kao što su vožnja automobila ili čitanje. Naučnici s University of Ottawa Eye Institute smatraju da je redovito konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama odličan oblik prevencije.

Makularna degeneracija je promijenjeno stanje žute pjege (makule) kao posljedica degenerativnih promjena uzrokovanih starenjem. U razvijenim zemljama svijeta senilna makularna degeneracija je najučestaliji uzrok sljepoće.

Dobrobiti omega-3 masnih kiselina nisu novost u nauci, a nedavno im je pridodana još jedna funkcija. Otkriveno je, naime, da prehrana bogata ovim tvarima pomaže u sprečavanju raka debelog crijeva.

Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su: ribe poput lososa, tune, sardina i sleđa, zatim jetra bakalara, ulje lososa i sjemenke lana te brazilski i australski oraščići.

net.hr


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza