BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Sok od celera među najzdravijim tekućinama

Sok stabljike celera pun je hranjivih tvari te spada među najzdravije tekućine koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga što je vrlo lužnat, uravnotežuje pH organizma, koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalija, folne kiseline, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija i esencijalnih aminokiselina.

Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na živčani sistem i umiruju.

Zanimljivo da je celer bogat natrijem koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska sol sastavljena je od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti.

S druge strane, natrij iz celera je topiv u vodi te ga tijelo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratiziranost stanica.
Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Sveučilištu Rutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonoličnu kiselinu. Koumarini su još jedna fitokemikalija koja sprečava štetan utjecaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog crijeva i želuca.

Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, kemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) kolesterola. Prema istraživačima sa Sveučilišta u Chicagu, celer smanjuje razinu kolesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer također pomaže u povećanju izlučivanja žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela.

Posebne hranjive tvari iz vlakana celera pomažu pokretljivosti crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opustiti i živce iscrpljene farmaceutskim kasativima.

Kalij i natrij u celerovom soku su snažni regulatori koji stimuliraju proizvodnju urina i tako pomažu osloboditi tijelo od viška tekućine.

Poliacetilen u celeru je nevjerojatno sredstvo za olakšanje upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija objavljena od strane Američke akademije znanosti pokazala je da druga snažna fitokemikalija iz celera, luteolin, sprečava aktivaciju puteva koji omogućuju stvaranje upala u mozgu. Luteolin također inhibira višak proizvodnju TNF-alfa, izravnih uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja (pazite samo da je iz organskog uzgoja tako da ne sadrži štetne pesticide).

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tijekom sedam dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu opustiti mišiće oko krvnih žila, šireći krvne žile i omogućavaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i razine hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju stiskanje krvnih žila. Nevjerojatno, ali celer ne snižava niski pritisak.

Minerali i eterična ulja u celerovom soku imaju smirujući učinak na živčani sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visoke razine magnezija pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

Ispijanje celerovog soka tijekom dana pomaže obuzdati želju za slatkim. Punite želudac, no ne unosite kalorije.

Celerov sok je nevjerojatan eliminator toksina iz tijela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Celerov sok bit će od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje, no istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj s nekim farmaceutskim pripravcima. Celer balansira sustav.

Celer se može slobodno miješati s drugim voćnim i povrtnim sokovima, primjerice sokom mrkve, jabuke ili krastavca.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza