BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Omega-3 masne kiseline u borbi protiv pušenja

Omega-3 masne kiseline uzrokuju smanjenje želje za pušenjem, no samo pušenje snižava njihove razine u mozgu, stoga – navalite na lososa i maslinovo ulje predlaže METRO

 

Prestanak pušenja nekima je lakši, dok se drugi nikako ne mogu odlučiti prekinuti s tom groznom navikom, a znanstvenici su utvrdili da je dio problema u omega-3 masnim kiselinama, otvarajući tako mogućnost učinkovitijeg prestanka pušenja.


Podaci prikupljeni u istraživanju su pokazali kako je povećani unos omega-3 masnih kiselina bio povezan sa smanjenjem želje za nikotinom te smanjenjem ukupnog broja dnevno popušenih cigareta.


Ranija istraživanja su već pokazala kako pušenje dovodi do smanjenja prisutnosti omega-3 i drugih ključnih masnih kiselina u mozgu. To može rezultirati oštećenjima stanica mozga te narušavanjem neurotransmisije u dijelovima mozga povezanima s osjećajem ugode i zadovoljstva, pojašnjavaju znanstvenici.


Pomanjkanje omega-3 masnih kiselina je k tome povezano s većim rizikom za depresiju i smanjenje sposobnosti borbe s pritiskom i stresom.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši