BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


OPREZNO: Gluten nije jedini uzročnik celijaklije

Novi nalazi sugeriraju kako gluten nije jedini protein iz žitarica koji uzrokuje poteškoće osobama s celijaklijom piše Metro

 

Celijaklija nije samo intolerancija imunološkog sustava na gluten, jer uz njega još pet različitih skupina proteina iz žitarica ima takav učinak na organizam, pokazalo je istraživanje.

Celijakliju inače karakterizira napad imunološkog sustava na tanko crijevo zbog reakcije na unos glutena, proteina prisutnog u pšenici, ječmu i raži.

 

Američki znanstvenici očekuju kako će njihovi rezultati unaprijediti razumijevanje celijaklije te olakšati razvoj novih tretmana.

Izbjegavanje hrane koja sadrži gluten je trenutno jedini način izbjegavanja simptoma celijaklije koji uključuju nadutost, bolove u abdomenu, kroničnu dijareju, konstipaciju i gubitak tjelesne mase.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza