BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


SAVJETI: Zdrave navike u prehrani koje je lako usvojiti

Zdrava prehrana nije toliko komplikovana koliko vam se možda čini na prvi pogled, pogotovo ako usvajate ove navike piše Metro

 

Zdrava prehrana većini se ljudi čini kao nešto zahtjevno, puno čudnovatih proizvoda i nevjerovatnih načina kuhanja, no prava je istina potpuno drugačija. Dovoljno je usvojiti par navika koje će napraviti čuda za vaše zdravlje i fizičko stanje.

 

Recimo, počnite kupovati zdravu hranu. Ne tu čudnovatu, već običnu domaću. Povrće i voće ružnog izgleda sa pijace, integralne žitarice, orašaste plodove. Kad zamijenite zalihe namirnica kupljenih u trgovini svježima, jedino što ćete moći jesti jest – zdravo.


Naravno, jesti treba za stolom. Zvuči pomalo smiješno, no sjetite se koliko ste puta gricnuli nešto s nogu … sad znate na što mislimo. Kad stavite hranu u tanjir, a njega na stol, jest ćete u miru i znat ćete tačno koliko ste pojeli.

 

Sokove zamijenite vodom. Ne može biti jednostavnije. Umjesto soka, natočite čašu vode, a u nju možete iscijediti par kapi nekog agruma koji imate kod kuće. Prerežite ga, neka stoji sa strane i svaki put kad ste žedni kapnite malo.


Čips i ostale grickalice zamijenite svježim voćem koje treba stajati u staklenoj prozirnoj zdjeli na stolu, tako da ga dobro vidite. Kad idete u grad, bacite jabuku u torbu – izbjeći ćete posjete pekarama.

 

Za kraj – ostatke ručka obavezno bacite odmah. Ako stoje na štednjaku, grickat ćete ih stojećki sve dok ih ne pojedete, a onda ćete reći – trebalo bi večerati …


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši