BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Evo šta se desi sa vašim tijelom kada prestanete sa uzimanjem pilula za kontracepciju

Da li ću se ugojiti? Da li ću imati promjene raspoloženja? Da li će moje menstruacije biti užasne? Koliko će vremena trebati mojim hormonima da dođu u normalu? Ovo su samo neka od pitanja svake žene koja želi da prestane sa uzimanjem pilula. Odgovore donosi Žena Blic.

Svrha pilule za kontracepciju je da spriječi ovulaciju. Kako prestanete da ih uzimate, hormoni koje pilule sadrže brzo izađu iz vašeg tijela, ne važno koliko ste ih vremena uzimale. Bilo da je to period od deset dana ili deset godina, vaše tijelo se oslobodi ovih hormona kroz nekoliko dana.
Nakon što prestanete sa uzimanjem, vaše tijelo proizvodi hormone koji iniciraju menstrualni ciklus. Neke žene počnu da ovuliraju kroz nekoliko nedjelja, a kod nekih taj period može biti nekoliko mjeseci. Generalno, vaše tijelo se vraća u normalan ciklus kroz tri mjeseca. Ukoliko ste prije uzimanja pilula imale problema sa ovulacijom i menstrualnim ciklusom, moguće je da će se oni vratiti nakon prestanka korištenja kontraceptivnih pilula.
Postoji stanje pod imenom amenoreja (nedostatak menstruacije) koji može da nastane nakon prestanka uzimanja ovog tipa kontracepcije. U Majo klinici kažu da je nedostatak menstruacije znak da vašem tijelu treba više vremena da proizvede hormone potrebne za ovulaciju i menstrualni ciklus.

Ako i dalje niste dobile menstruaciju poslije tri mjeseca, savjetuje se da uradite test na trudnoću. Bilo bi dobro i da zakažete pregled kod ginekologa. Neke žene ne dobiju menstruaciju nakon što prestanu da piju pilule zato što ovuliraju i odmah zatrudne. Ako ne želite da zatrudnite, koristite neki drugi tip kontracepcije kao što su kondomi ili dijafragma.
Mnoge žene koriste pilule da bi regulisale problem sa aknama. Kada prestanu, može se desiti da se akne ponovo vrate.
Dokazano je da pilule koje sadrže više estrogena mogu izazvati gojaznost i zadržavanje vode u organizmu. Ali iskustvo svake žene je drugačije. Mnoge pilule su dizajnirane da regulišu predmenstrualne sindrome uslovljene hormonskom reakcijom. Neke žene mogu primjetiti kako su im se grudi uvećale, a neke mogu imati nalete emocija ili glavobolje.

Pilule za kontracepciju mogu pomoći ženama koje imaju problema sa policističnim jajnicima. Ali najbolje je da se posavjetujete sa ginekologom oko izbora pilula koje odgovaraju vašim hormonima da ne bi došlo do neželjenih reakcija organizma.

 

 


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši