BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


ZDRAVO BILJE: Bosiljak umiruje kašalj

Ova biljka, osim što doprinosi boljem opštem stanju organizma, koristi se i za ublažavanje menstrualnih tegoba i nesanice Cijela biljka ima prijatan miris i aromu. Gaji se u saksijama i baštama, ali i na većim parcelama. Ako se gaji u vrtu, svake godine je treba saditi na drugom mjestu. Kako se i kada bere Za lijek se upotrebljava cijela biljka sa sjemenom. Prvo sječenje stabljike bosiljka obavlja se krajem jula i početkom avgusta. Siječe se na 8-10 cm iznad tla jer se time podstiče izbijanje većeg broja bočnih grana, pa će žbun biti veći i razgranatiji. Drugi put to treba uraditi krajem septembra. Siječe se po suhom i toplom vremenu. Šta liječi Čaj od bosiljka, osim što doprinosi boljem opštem stanju organizma, ublažava glavobolju, nesanicu i mučninu, umiruje kašalj, upalu želuca, crijeva, bešike i bubrega, kao i menstrualne tegobe. Nekad se upotrebljavao i za liječenje početnih stadijuma tuberkuloze. Posebno se preporučuje dojiljama, jer pospješuje stvaranje mlijeka. Sok od svježih listova bosiljka koristi se protiv prehlade, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrepljujuće sredstvo. Pogodan je za ispiranje usta i grla, kao i protiv kožnih oboljenja i uboda insekata. Bosiljak se može koristiti i lokalno – listovi biljke stavljeni na rane spriječavaju bakterijske infekcije.

UPOZORENJE- Zbog sedativnog dejstva, bosiljak se ne preporučuje trudnicama na početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest mjeseci.

ČAJ OD BOSILJKA -Listovi osušene biljke, jedna do dvije kafene kašičice, preliju se sa dva decilitra ključale vode i ostave da odstoje deset minuta. Ovaj napitak može se uzimati svaki dan, ali poslije osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.

SVJEŽI LISTOVI – Za liječenje upala u usnoj šupljini treba više puta na dan žvakati nekoliko listova bosiljka. Parenje kože bosiljkom djelotvorno je kod nečiste kože. Pripremiti posudu s vodom i bosiljkom kao za inhalaciju i pariti lice. Ovo raditi jednom dnevno, a na kraju lice obrisati čistim ubrusom. Ne umivati se.

INHALACIJA PROTIV ZAPUŠENOG NOSA, SINUSA I KIJAVICE – U litar proključale vode staviti dvije supene kašike sušenog bosiljka i ostaviti poklopljeno od tri do pet minuta. Nadnijeti lice nad posudu, pokriti se peškirom i duboko udisati. Odrasli se inhaliraju deset minuta, djeca dva-tri. Postupak ponavljati dva puta na dan – ujutru i uveče. Poslije inhalacije ne treba izlaziti iz kuće najmanje sat vremena.

UPOZORENJE: Vrela vodena para može izazvati opekotine.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši