BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


AUDIO: dr Sead Ahmetagić: Oboljeli od ospica se smiju i trebaju kupati!!

Zabluda je da se oboljeli od ospica.. ne smiju kupati..Obavezno se kupati i umivati.. jer u suprotnom mogu se pogorsati neki simptomi ove bolesti!!

Ukupno 521 pacijenta zbog morbila (ospica)je hospitalizirano od juna prošle godine do danas u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, od toga s prostora Tuzlanskog kantona 142, a s područja Brčko Distrikta i još nekih općina ukupno deset bolesnika – izjavio je potvrdio je načelnik ove klinike dr Sead Ahmetagić.

Morbili, male boginje, ospice (lat. morbilli – „mala bolest“) je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa djecu. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom karakterističnog osipa koji se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima. Oboljeli se najčešće inficiraju morbilama udišući male kapljice koje iskašljava zaražena osoba. Osoba inficirana virusom ospica zarazna je 2-4 dana prije izbijanja osipa i ostaje zarazna sve dok osip ne nestane. Inkubacija kod morbila je ustaljenja i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma. Simptomi započinju desetak dana nakon infekcije…

Poslušajte šta nam je još u vezi ove bolesti rekao dr Sead Ahmetagić …

 


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši