BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Mitovi o zdravoj hrani

Neke mitove o zdravoj hrani uzimamo zdravo za gotovo, ali u stvarnosti su to stvarno samo priče koje s istinom nemaju veze.

Zdrava prehrana nužan je preduvjet zdravog života, no i ovdje možemo naći neke duboko ukorijenjena vjerovanja koja slušamo svaki dan, a zapravo se radi o mitovima koji nemaju veze s istinom.

Bijeli, rafinirani šećer proglašava se glavnim neprijateljem našeg zdravlja, pogotovo zbog činjenice da ga u velikim količinama trpaju u svaku visokoprocesiranu hranu, zajedno s visokofruktoznim kukuruznim sirupom. No, ako mislite da je smeđi šećer zdrav, varate se – razlika je samo u nešto malo minerala koje sadrži smeđi šećer i duguje im boju, sve ostalo je – mit.

Jednako tako, crni hljeb nije nužno zdraviji od bijelog. Naime, u većini slučajeva se radi o hljebu napravljenom od tamnog brašna, a u pekarama niti to, nego samo obično brašno s dodatkom prehrambenih boja. Tamni je hljeb zdraviji jedino ako je napravljen od integralnog brašna.

Za kraj, fama o većoj kvaliteti svježe hrane i njenim prednostima u odnosu na smrznutu – zapravo je u velikoj većini slučajeva nema, jer svježa hrana zbog transporta i skladištenja često može biti bitno lošije kvalitete od smrznute.

 

Izvor: Metro


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši