BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Omiljeni ritual štetan po zdravlje

Jutarnja kafa i cigareta, bez kojih mnogi ne mogu da započnu dan, izuzetno su loše po naše zdravlje.

Ovaj drevni ritual brzo popravlja raspoloženje, razbuđuje i čini čovjeka spremnim za akciju. Međutim, saznanje o tome šta se za to vrijeme dešava u tijelu malo koga će ohrabriti da s istim ritualom nastavi. Jutarnja cigareta, kako pokazuju naučna istraživanja, uzrokuje viši nivo kancerogenih agenasa u krvi. Manji nivo imaju oni koji prvu cigaretu odlože za pola sata ili više poslije buđenja, i to bez obzira na to koliko su cigareta popušili kasnije tokom dana.

Ako uz cigaretu uslijedi i kafa, eto novog udara na organizam. Tako već od ranog jutra stimulišete lučenje hlorovodične kiseline u probavnom sistemu, što je prije svega problematično za osobe sklone ulkusu i gastritisu.
– Cigareta je štetna, ma u koje doba dana. Dan bi trebalo da počnemo čašom vode i doručkom. Doručak niko ne bi smio da preskoči, a kamoli da ga zamijeni kafom i cigaretom – ističe nutricionistkinja prof. dr Jagoda Jorga.
Kombinacija cigareta i kafe odmah nakon buđenja i prije doručka ima veoma loš uticaj na zdravlje arterija, ali i kardiovaskularno zdravlje uopšte. Grčki tim naučnika nedavno je otkrio da cigarete, kada se konzumiraju istovremeno s kafom, uzrokuju veću krutost arterija nego kada se konzumiraju odvojeno. Krutost arterija otežava cirkulaciju krvi.
Ipak, kofein se po štetnosti ne može porediti sa nikotinom.
– Kafa ni približno nije štetna kao cigareta. Kofein je dozvoljena stimulativna supstanca. Jedino bih mladim osobama koje su osjetljivije na dejstvo kofeina preporučila da kafu svedu na tri do četiri doze dnevno. Turska kafa ima 60 do 70 mg kofeina, a espreso oko 100 – objašnjava Jorga.
Najbolje vrijeme za prvu kafu je sat vremena nakon buđenja, i po mogućstvu nakon doručka.

 

Izvor: Žena


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši