BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Tihi znakovi stresa

Ako ste pod hroničnim stresom, vaše tijelo je iz dana u dan izloženo previsokoj razini hormona stresa. Stres je vodeći faktor rizika za nastanak različitih bolesti, uključujući bolesti srca i krvožilnog sistema, dijabetes tipa 2 i depresiju.

Istraživanja su pokazala da se neke osobe toliko naviknu na stres da jednostavno više nisu ni svjesne da su pod stresom. Takav način života nije dobar za vas. Otkrivamo vam znakove koji upućuju da ste pod hroničnim stresom. Ako primijetite prisutnost nekoliko znakova, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Intenzivniji menstrualni grčevi

Žene koje su pod hroničnim stresom imaju za čak 2 puta veći rizik od nastanka teških bolova i grčeva prije i tokom menstruacije. Naučnici vjeruju da je za to odgovorna hormonalna neravnoteža.

Glavobolje tokom slobodnih dana

Tokom slobodnih dana razina hormona stresa počinje naglo padati. Ta nagla promjena može uzrokovati iznenadnu glavobolju.

Bolovi u čeljusti

Bolovi u čeljusti mogu biti posljedica škrgutanja zubima tokom spavanja. Posavjetujte se sa stomatologom o zaštiti koju ćete nositi tokom spavanja. Dokazano je da ona kod 70% ljudi pomogne u prestanku škrgutanja zubima.

Neobični snovi

Snovi su uglavnom pozitivni, zbog čega se i budite bolje raspoloženi nego što ste bili kada ste odlazili na spavanje. No, kada ste pod stresom, vjerovatno ćete sanjati neobične i nelagodne snove.
Krvarenje desni

Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje su pod hroničnim stresom imaju veći rizik od nastanka bolesti desni. Hronično visoka razina hormona stresa može oslabiti imunološki sistem koji potom manje učinkovito brani desni od bakterija.

Akne

Ako inače nemate problema s prištićima i aknama, moguće je da je hroničan stres uzrok iznenadne pojave akni i prištića.

Žudnja za slatkim

Istraživanja su pokazala da stres povećava žudnju za slatkim, a naučnici vjeruju da je to zbog toga što hormoni stresa negativno utiču na razinu šećera u krvi i mogu uzrokovati nagle promjene razine šećera u krvi. Stoga, kada razina šećera u krvi naglo padne, dolazi do stvaranja žudnje za slatkim.

Svrbež kože

Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje su pod hroničnim stresom imaju veći rizik od nastanka hroničnog svrbeža kože. Također, hroničan svrbež kože povećava razinu hormona stresa, zbog čega se vrlo lako možete zateći u začaranom krugu.

Intenzivnije alergije

Hormoni stresa mogu stimulirati proizvodnju IgE proteina koji uzrokuju nastanak alergijskih reakcija. Istraživanja su pokazala da su alergijske reakcije intenzivnije kada su alergičari pod stresom.

Bolovi u trbuhu

Anksioznost i stres mogu uzrokovati bolove u trbuhu, glavobolje, bolove u leđima i nesanicu. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje su pod hroničnim stresom čak 3 puta češće pate od bolova u trbuhu.

 
(US”Medicus”/MOJEzdravlje)


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši