BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Visoka potpetica može prouzrokovati trajne posljedice na razvoj i strukturu stopala

Često nošenje obuće s visokim potpeticama, uske obuće, kao i one sa šiljastim vrhovima može ostaviti trajne posljedice na razvoj i fizičku strukturu stopala.

Specijalista za ortopediju i traumatologiju prof. dr. Ali Erdem Bagatur kazao je da osobe koje nose obuću s visokim potpeticama i šiljastim vrhovima trebaju obratiti pažnju na bolesti noge.

“Osobe koje nose ovakav tip obuće mogu se suočiti s poremećajem nožnog palca (halluks valgus), a nošenje visoke potpetice i uske obuće može ostaviti trajne posljedice na fizicku strukturu stopola”, kazao je on.

Prema riječima Bagatura, zbog poremećaja nožnog palca, poznatijeg i kao čukljevi, mogući su bolovi u tom dijelu noge što otežava kretanje. Osobe koje imaju ovakav poremaćaj vrlo često kasnije nisu u mogućnosti nositi zatvorenu obuću.

Dodao je također kako je ovaj deformitet stopala više prisutan kod žena te rekao da neke osobe zbog prirodne strukture kosti od djetinjstva moraju posvetiti veliku pažnju.

Bagatur je isto tako dodao da postoje raznorazne sprave za liječenje ove bolesti, no, kako je kazao, niti jedna od njih ne može spriječiti ovaj poremećaj.

“Jedini način za izlječenje ove bolesti je operacija”, rekao je on te dodao da je nakon operacije neophodno nošenje ortopedske obuće, u protivnom se isti problem može ponovo pojaviti.

 

Izvor: Anadolija


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši