BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


9 stvari kojih treba da se otarasite ako želite da sačuvate zdravlje: Ne izlažite se riziku!

Kad pričamo o tome šta treba da preduzmete da biste sačuvali zdravlje, to često uključuje kupovinu novih stvari. Opremu za vježbanje i zdrave namirnice, za početak. Međutim, ako želite da živite najzdravije moguće, postoje stvari kojih bi svakako trebalo da počnete da se rješavate.

 

1. Stare plastične posude

Pregledajte svoje plastične činije i posude i bacite sve što je oštećeno. Takođe, zapamtite da je uvijek bolje da hranu podgrijevate u staklenim posudama, nego plastičnim.

 

2. Osvježivači vazduha

Mnogi osvježivači sadrže ftalate, koje u većim količinama mogu da uzrokuju neplodnost ili deformacije fetusa.


3. Antibakterijski sapun

On nije ništa efikasniji od običnog sapuna, a često sadrži triklosan – sastojak koji dokazano menja hormone kod životinja i mogao bi da utiče na otpornost na antibiotike.

 

4. Dijetalna pića

Rješite ih se naročito ako želite da smršate, budući da su bogati zaslađivačima koji bi mogli da vam promijene stanje bakterija u probavi, koje imaju ključnu ulogu za zdrav metabolizam.

 

5. Stare, iznošene patike

Ako trčite, znajte da bi trebalo da zamijenite patike novima nakon svakih pretrčanih 500-650 kilometara. Naime, s vremenom jastučići patika više ne čuvaju stopalo, pa dolazi do rizika od povreda mišića, tetiva i kosti. Ako ne trčite, trebalo bi da ih zamijenite svakih šest mjeseci.

 

6. Pohabana četkica za zube

Ako zube redovno perete ujutru i uveče, četkicu bi trebalo da zamijenite nakon dva do tri mjeseca, jer će nakon toga da postane neefikasna.

 

7. Nered

Bacite sve što vas živcira, kao što su rasparene čarape, otvorene vrećice grickalica, isprobane kreme koje čuvate za “ako zatreba” i slično. Što se više stvari rješite, to ćete imati više prostora za sebe i postizanje svojih ciljeva. A i manje će biti prašine.


8. Odjeća koju više ne nosite

Sigurno imate hrpu odjeće koju niste nosili u posljednjih godinu dana. Gledanjem odjeće u koju više ne možete da “uđete”, ili koju ste zadržali ako se slučajno opet ugojite, samo stvarate osjećaj tjeskobe u sebi.

 

9. Ostaci hrane u frižideru

Ako je riječ o namirnicama koje sadrže životinjske sastojke, pojedite je, bacite ili zamrznite. U protivnom rizikujete zarazu bakterijom listerija koja može da uzrokuje meningitis, spontani pobačaj, pa čak i smrt.

Izvor: Stil

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši