BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Američko istraživanje: Konzumiranje kafe smanjuje rizik od raka kože

Američko istraživanje je pokazalo da konzumiranje kafe smanjuje rizik od nastanka raka kože, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje provedeno nad 450 hiljada osoba u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u periodu od 10 godina, pokazalo je da ispijanje kafe može smanjiti rizik od najopasnije vrste raka kože, smrtonosnog malignog melanoma.

Maligni melanom spada u zloćudne tumore koji nastaju iz melanocita. Najčešće se javlja na koži, no može nastati i na svim drugim dijelovima tijela u kojima se nalaze melanociti.

Na početku istraživanja, osobe prosječne starosne dobi od 63 godine, na kojima je vršeno istraživanje, bile su zdrave, dok je njih tri hiljade tokom narednih 10 godina obolilo od raka kože. Naučnici su utvrdili da je kod osoba koje svaki dan redovno piju šoljicu kafe manji rizik od obolijevanja od raka kože.

Isto istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje dnevno piju četiri šoljice kafe za 20 posto manji rizik od obolijevanja od raka kože.

Ipak, naučnici upozoravaju da bi više od četiri šoljice kafe dnevno moglo izazvati rast krvnog pritiska.

Rezultati pomenutog istraživanja su objavljeni u magazinu “Journal of the National Cancer Institute”.

Smatra se da kofein u kafi pomaže u zaštiti zdravih ćelija, ali i sprečava odumiranje ćelija oštećenih ultravioletnim zrakama. Ranija istraživanja su pokazala kako konzumiranje kafe može pomoći u smanjenju oboljenja kao što su moždani udar, dijabetes i rak jetre.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši