BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Cigareta vas ne smiruje nego vas čini depresivnim

Istraživači kažu da ostavljanje pušenja može pomoći ljudima da se bore protiv ovih problema i da poboljšaju svoje mentalno zdravlje.

Otkriveno je da rizik od tih problema kod osoba koje su prije više godina ostavile pušenje nije ništa veći nego kod ljudi koji nikad nisu pušili.

Studijom je obuhvaćeno 6.500 starijih od 40 godina. Otkriveno je da 18,3 odsto pušača pati od depresije i anksioznosti, u poređenju sa 10 procenata nepušača i 11,3 odsto bivših pušača. U posljednju grupu ubrajale su se osobe koje nisu zapalile cigaretu duže od jedne godine.

Stručnjaci kažu da je zabluda da cigarete smiruju.

“Naša studija je pokazala da ostavljanje pušenja poboljšava, ne samo fizičko, nego i mentalno zdravlje ljudi”, kaže vođa studije Robert Vest, profesor psihologije na Univerzitetu u Londonu.

Pušači misle da ih pušenje smiruje, ali ono zapravo povećava anksioznost i napetost. Kada zapale cigaretu, oni zapravo privremeno blokiraju stres izazvan nedostatkom nikotina u organizmu, što miješaju sa istinskim opuštanjem.

Međutim, na duge staze, stalni osjećaj uskraćenosti za nikotin budi hroničnu anksioznost.

Inače, istraživanje obavljeno prošle godine pokazalo je da ostavljanje pušenja u takvim slučajevima može biti podjednako efikasno kao uzimanje antidepresiva.

 

Izvor: Daily Mail/B92


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši