BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Cjepivo protiv HIV-a uspješno testirano na majmunima

Američki naučnici otkrili su cjepivo protiv zaraze virusom HIV-a koje se pokazalo uspješnim u pokusnom eksperimentu na majmunima, javlja Anadolija.

Vođa naučnog tima Michael Farzan je saopćio da je riječ o molekuli eCD4-lg koja je ubrizgana u tijelo makaki majmuna i pokazala se kao uspješna zaštita od virusa HIV-1 u periodu od najmanje osam mjeseci.

Farzan je kazao da molekule sprečavaju virus da uđe u ćelije imunološkog sistema i njegovo širenje. Dodao je da molekule uništavaju receptore za ulazak virusa u ćelije, što može predstavljati prekretnicu u budućim istraživanjima.

Naučnici su ocijenili kako je ovo otkriće veliko svjetlo nade, ali da se mora uraditi još mnogo posla do konačne pobjede nad, za sada neizlječivom, bolešću AIDS-om.

Dosadašnje metode liječenja AIDS-a su bazirane na suzbijanju virusa u krvi oboljelih, ali postojeći lijekovi nemaju kapacitete da u potpunosti neutraliziraju virus. Oboljeli doživotno moraju koristiti lijekove.

Prvi dijagnosticirani slučaj infekcije virusom HIV-a zabilježen je u SAD-u 1981. godine. Prema podacima Ujedinjenih nacija do sada je tim virusom zaraženo blizu 78 miliona ljudi, a 39 miliona je umrlo.

Detaljni rezultati posljednjeg istraživanja američkih naučnika objavljeni su u časopisu „Nature”.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši