BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Klinički centar Tuzla dobio mobilnu ginekološku kliniku

Predstavnici agencija Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, entitetskih ministarstava zdravlja i gradskih vlasti donirali su danas mobilnu ginekološku zdravstvenu kliniku Kliničkom centru Tuzla.

Predstavnica UNFPA Doina Bologa kazala je da u BiH postoji jako puno udaljenih mjesta te da ovakva mobilna ambulanta predstavlja rješenje za unapređenje usluga pacijentima.

– Klinika je finansirana zajedničkim sredstvima Odjela za humanitarna i urgentna pitanja Evropske komisije uz suradnju UN-a – naglasila je.

Istakla je da bolnice u Tuzli opslužuju veliki broj pacijenata te da pružaju visokokvalitetne usluge.

– Sigurna sam da će ovo vozilo pomoći u pružanju preventivne pomoći, ali i hitnim medicinskim slučajevima – naglasila je.

Također je najavila da će u poslijepodnevnim satima još jedna mobilna klinika biti donirana Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Dom zdravlja” Doboj.
Očekuje se da će oko 3.600 žena godišnje u ovim područjima dobiti svu potrebnu zdravstvenu njegu zahvaljujući mobilnim klinikama.

Predstavnica UNDP-a Zahira Virani kazala je da je ova donacija dio šireg programa pomoći i oporavka BiH nakon poplava.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez naglasio je da je ovo rezultat izuzetno dobre saradnje UN-ovih agencija, ministarstva i Crvenog križa.

– Ovo je dio programa pomoći zdravstvenim institucijama nakon prošlogodišnjih poplava i klizišta, a zdravstveni sektor je jedan od rijetkih koji je odgovorio na tu katastrofu na adekvatan način – poručio je.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Tuzla Zlatan Fatušić kazao je da je vozilo od velike vrijednosti za Kliniku.

– Prvenstveno je značajno zbog pomoći u vanrednim situacijama, ali i u normalnim uslovima, jer ćemo se na ovaj način još više približiti našim pacijentima – objasnio je.
Dvije mobilne zdravstvene klinike su standardno opremljene ginekološkim stolom, mobilnom ultrazvučnom i drugom potrebnom opremom za hitnu pomoć da bi se osigurao pristup brizi za majke koja uključuje pre i postnatalnu skrb te siguran porod, pogotovo za žene kojima je ta briga potrebna u ruralnim krajevima tuzlanske i dobojske regije, koje su 2014. godine bile pogođene poplavama.

Ove mobilne klinike će se koristiti i u redovnim uvjetima i u vanrednim, hitnim situacijama, ukoliko se za to ukaže potreba.

Sredstva za nabavku dviju mobilnih klinika u vrijednosti od 100.000 američkih dolara osigurao je Odjel za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije (ECHO) u okviru UN-ovog Programa oporavka od poplava “Danas za nas”.

Ukupna vrijednost UN-ovog Programa oporavka od poplava” iznosi 14,8 miliona američkih dolara, a finansira se sredstvima bilateralnih donatora.

 


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši