BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Pet bolesti od kojih žene najviše treba da se čuvaju

Promjene u načinu života i smanjena otpornost su samo neki od uzroka povećanog broja opasnih bolesti koje sve više prijete ženama.

 

1. Rak dojke

Jedan od rastućih problema među ženama svakako je rak dojke, odgovoran za oko jedan odsto smrti širom svijeta. Onkolog Ašok Vejda tvrdi: “Rak dojke definitivno je jedan od najvećih prijetnji ženskom zdravlju. Iako ne postoji samo jedan uzrok, čini se da povećanoj stopi oboljevanja doprinosi promjena u životnom stilu. Odlaganje prvog djeteta, kraće dojenje, problemi s gojaznošću samo su neki od faktora koji negativno utiču na zdravlje žena“

Ljekari upozoravaju da, iako preventivni pregled može na vrijeme dijagnostifikovati rak, potrebno je izmijeniti životne navike kako bi se smanjio rizik od dobijanja raka. Ističu važnost dojenja, fizičku aktivnost i održavanje zdrave kilaže, konzumiranje voća i povrća i generalno zdrav i uravnotežen život.

2. Moždani udar

Sve više žena doživi moždani udar, a kardiolozi upozoravaju da je to posljedica sve raširenijeg dijabetesa i visokog pritiska. To su posljedice nezdrave ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti i povećanog stresa.

Izbjegavanje nezdravih navika, redovne kontrole i vježbanje trebali bi znatno da umanje rizik od dobijanja moždanog udara.

3. Policistični jajnici

Od pet do deset odsto žena starosti između 12 i 45 godina pogađa problem policističnih jajnika koji između ostalog mogu smanjiti vjerovatnost začeća.

Ginekolog Sušma Dovan tvrdi da je primijetio povećanje broja pacijentkinja s policističnim jajnicima, čiji su simptomi i izostanak ili neredovna menstruacija. Ostali simptomi uključuju akne, povećani rast dlaka, gubitak kose, gojaznost i povećani nivo insulina u krvi.

4. Poremećaji seksualnog uzbuđenja

Zajednički naziv za složene probleme vezane za žensko polno uzbuđenje uključuje postojanje seksualne želje, ali nemogućnost tijela da reaguje na seksualne nadražaje (na primjer, ne dolazi do lubrikacije, što može biti simptom problema sa žlijezdama).

Ovaj problem se manifestuje i nemogućnošću postizanja orgazma, kao i drugim problemima koji, bilo na fizičkoj ili psihičkoj razini, polni odnos čine neprijatnim iskustvom uprkos tome što postoji želja za seksom.

5. Gojaznost

Nedostatak fizičke aktivnosti, “sjedelački“ način života i nezdrava ishrana glavni su uzroci gojaznosti, koja onda kao posljedicu može imati brojne druge probleme i bolesti.

Rješenje ovog problema je vrlo jednostavno u teoriji, ali mnogima preteško u praksi jer zahtjeva promjenu načina života, od više fizičke aktivnosti, do zdravije ishrane.

 
izvor: magazin.hr


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši