BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Zaljubljenost: Kad srce poludi…

Koliko zaljubljenost može da bude snažna i realna? „Leptirići u stomaku” su ljekoviti, jer djeluju pozitivno na organizam. Ljubav je prihvatanje partnerovih vrlina i mana, a ne njegovo idealizovanje s početka veze.

Da li ste znali da kada pogledate nekoga ko vam se jako dopada i prema kome imate snažne emocije, vaš mozak u tom trenutku nije u stanju da zdravo rasuđuje? Bar tako kažu brojna istraživanja. Zaljubljenost može da bude toliko strasna i zaslijepljujuća da zbog nje činite razne ludosti koje vam nikada ranije ne bi pale na pamet. Uz to ona je i ljekovita, jer zbog uzburkanih hormona, djeluje pozitivno na cijeli organizam, na ljepotu, jača imunitet i daje mentalnu snagu.

Za mnoge je, koliko god puta da su prošli kroz ovu fazu, ostala misterija šta je to što osjećamo kada smo zaljubljeni i kako prepoznajemo te emocije.

– Većini je poznat osjećaj zaljubljenosti. To je kada nas opčinjava uvjerenje da smo našli savršenu osobu, osjećamo „leptiriće u stomaku“, svjet nam postaje ljepše mjesto, optimistični smo i dobro raspoloženi uprkos svemu. Strast, igra osvajanja, neizvesnost i cijeli svijet koji se oko toga vrti su najčešći opisi čarobnog stanja. Kaže se nerijetko u šali za zaljubljene da su „odlijepili“. Ali, kada se malo zamislimo shvatićemo da izraz dobro opisuje ono što se u čovjeku događa. Idealizacija partnera, koja stvara zaljubljenost, uključuje upravo odlijepljivanje jednog dijela slike osobe koja nam se dopada i to onog u kome su sve njegove negativne osobine. Dakle, ovo stanje zapravo isključuje jedan dio realnosti – objašnjava za “Život plus” Ivana Paunović, psiohoterapeut.

Iako se u zaljubljenosti i ljubavi osjećamo posebno, razlika, ipak, postoji. I ono što osjećamo i u jednoj i drugoj fazi nije isto, iako mnogi na početku veze mogu da budu u zabludi da je to ono pravo.

– Jedan od uslova za prelazak zaljubljenosti u ljubav je realističan pogled na partnera, ali i stabilan seksualni identitet. Pored toga od ključne važnosti je i zreli izbor osobe koju volimo. Kao i put od zaljubljenosti do ljubavi, tako i mnoge druge naše osobine i vrijednosti putuju od nekih manje zrelih do zrelijih formi – kaže naša sagovornica.

Zaljubljivanje može voditi ka ljubavi, ali za to nemamo garancije. Da bi iz te faze prešli u zreliji odnos, moramo biti sposobni da uvidimo prave kvalitete partnera i da budemo realni u pogledu potreba koje može da nam zadovolji. Puno je prepreka i na ovom putu. Ponekad je problem to što smo preterano fokusirani na sebe ili na nesposobnost da se drugi voli. Pojedinci imaju i pogrešnu potrebu da mijenjaju partnera prema ličnim zahtjevima.

Foto: Francisco Osorio/Flickr.com
Na pitanje da li zaljubljenost može da ima isti intenzitet u svakoj životnoj dobi, postoje razna objašnjenja. Koliko ste samo puta čuli ili čak i videli nekoga ko je u zrelim godinama da se zbog ljubavi ponaša kao tinejdžer. Koliko god to izgledalo čudno i smiješno, ipak se dešava.

– Za pravu ljubav je svakako potrebna zrelost. Međutim, kao što ni kapacitet za seksualni odnos ne garantuje seksualnu zrelost, tako ni godine života primarno ne ukazuju na sposobnost zrele ljubavi. Dok zaljubljenost može podrazumijevati odnos sa sopstvenim idealnim fantazijama koje smo pripisali nekom drugom, ljubav podrazumjeva odnos sa stvarnom osobom, njenim realnim vrlinama i manama. Sa godinama, tačnije sa zrelošću omogućavamo sebi da ovo uvidimo i dostignemo – naglašava Paunovićeva.

Radom na razvoju sopstvenih sposobnosti koje čine zrelu ljubav, pojedinac sebi omogućava da nađe kompatibilnog partnera i ostvari zrelu ljubav. Međutim, to nije uvijek tako. Ljudi mogu godinama ostati zaglavljeni u problemima ove vrste. Tako jedino što mogu osjetiti je zaljubljenost i privid ljubavi iznova i iznova, vrteći se u začaranom krugu. Mnogi stručnjaci tvrde da je faza zaljubljenosti, kada i ne mislimo o budućnosti veze, često i najviše kriva za kasnije pogrešene odluke.

– Nemogućnost prelaska iz faze zaljubljenosti u ljubav stvara mnoge probleme čije posljedice osjetimo kada se „osvijestimo“. I često baš to i fali, svijest o određenim aspektima koje smo zanemarili. Dakle, zaljubljenost može biti lijepa i voditi ka odnosu koji nas još više ispunjava ako na tom putu prihvatimo određene saveznike. To su uvidi o izborima koje pravimo, svjesnost sebe i svojih i partnerovih potreba, samospoznaja, želja za rastom i razvojem, zahvalnost i sposobnost praštanja – zaključuje sagovornica „Života plus”.

Često griješimo kada zaljubljenost i ljubav posmatramo kao nešto što se prosto desi spontano i kada imamo bajkovite fantazije i predstave odnosa. Svi ti euforični doživljaji mogu uticati na naše dalje izbore i najčešće se neslavno završavaju.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši