BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Zašto je dobro jesti što više čokolade?

Dušebrižnici će odmah početi na sva zvona: “Čokolada deblja!”. Da, to je istina, ali to takođe zavisi i od količine čokolade koja se unosi u toku dana. Takođe, dosta toga zavisi i od vrste čokolade. Da ne bi došlo do povećanja obima struka, zdravstveni stručnjaci preporučuju maksimalan dnevni unos od 40 grama kvalitetne crne čokolade (75% kakaoa i više). Zašto? Zato što crna čokolada sadrži mnogobrojne flavonole i druga jedinjenja koja imaju izrazito zdrav uticaj na vaš organizam. Evo i šta sve ona može.

Naime, crna čokolada sadrži antioksidativne flavonole koji poboljšavaju protok krvi do srca i snižavaju visok krvni pritisak.

Istraživanja pokazuju da ona može spriječiti i nastanak začepljenja arterija. U međuvremenu, zdrave bakterije u vašim crijevima fermentiraju čokoladu stvarajući jedinjenja koja “otklanjaju” upalu kardiovaskularnog tkiva i snižavaju rizik od moždanog udara. Isto tako, istraživanja pokazuju da zdrave odrasle osobe, koje češće jedu crnu čokoladu, imaju manji indeks telesne mase od osoba koje je rijetko konzumiraju. I to nije sve – crna čokolada vam može pomoći i da suzbijete želju za drugim slatkišima ili da pravite pametnije izbore kada je riječ o poslasticama odnosno da slatkiše zamijenite voćem.

Naravno, potrebno je napomenuti da je u ovom slučaju potrebna i snažna volja, ali i to je izvodivo – ograničite unos slatkiša samo na crnu čokoladu i sjetite se, ukoliko posegnete za nekim drugim slatkišem, da je nećete moći jesti slijedeći dan. Svakako, ne treba da izbjegavate kolače ili druge poslastice na rođendanskim i drugim zabavama, ali budite umjereni.

Činjenica je da ćete uvijek imati potrebu za slatkišima, ali, zašto onda ne napraviti zdraviji izbor? A sada, hajde da uživamo u crnoj čokoladi!

 

Izvor: cosmopolitan.rs


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši