BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Da li tri obroka dnevno škode vašem zdravlju?

Preskakanje obroka moglo bi da ima blagotvornije dejstvo na opšte zdravstveno stanje od uobičajenih navika u ishrani, tvrde stručnjaci.

hrana zdrava muskarac jede

Istoričar Ebigejl Kerol i novinar Kjera Batler navode da ovakav sistem ishrane predstavlja evropsku tvorevinu, silom nametnutu američkim starosjediocima, kod kojih je učestalost ishrane varirala u zavisnosti od godišnjih doba, i uključivala post.

Kerol i Batler ističu da nijedno naučno istraživanje do sada nije potvrdilo zdravstvenu dobrobit navedenog režima, a doručak, koji navodno predstavlja najvažniji obrok u toku dana, najpogodniji je način da kompanije, koje se bave prozvodnjom pahuljica od žitarica ili sokova, manipulišu kupcima.

One kao glavni argument za svoju tvrdnju navode rezultate istraživanja Univerziteta u Batu i Univerziteta u Alabami, koja su pokazala da preskakanje doručka ne utiče na ukupan broj kalorija unijetih u toku dana.

Istraživanje na miševima, objavljeno u magazinu “Cell Metabolism”, pokazalo je, takođe, da su one jedinke koje su obroke dobijale samo dvaput dnevno, oko devet sati ujutru i pet po podne, u prosjeku bile znatno zdravije i mršavije od jedinki koje su obroke dobijale triput dnevno.

Uprkos tome što se u današnje vrijeme smatra nehumanim, post, prema navodima stručnjaka, zapravo ima blagotvorno dejstvo na organizam – smanjuje krvni pritisak, uzrokuje mršavljenje i produžava životni vijek.

Zahvaljujući postu, organizam troši uskladištene zalihe masti i šećera, a eliminiše istrošene ćelije, što podstiče čitav imunološki sistem na obnavljanje.


Označeno

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši