BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ovako možete da spriječite moždani udar

Mislite na vrijeme! Neurolog savjetuje kako da se zaštitite.

mozdani-udar

Profesor neurologije Dejvid Libeskind je koristio snimke magnetne rezonance kako bi rano detektovao sužene arterije i ostale znakove upozorenja. Čak i stomatološki X zraci, koji pokazuju arterije u mozgu, mogu da pokažu rane znakove.

Skenirani snimci se mijenjaju tokom vremena, zato zamolite stomatologa i lekara za kopije svakog snimka koji ste ikada imali, jer na taj način vaš doktor može da uporedi rezultate iz prošlosti.

Ali moć da zaustavite moždani udar je u vašim rukama, pa vam stoga dr Libeskind pruža četiri sugestije kako da napravite veliku razliku sa malim promjenama u ponašanju:

Vaš glavni tjelohranitelj: Kafa

“Antioksidansi pronađeni u kafi imaju višestruke zdravstvene koristi, a istraživanja pokazuju da tri do četiri šoljice dnevno mogu da smanje rizik od moždanog udara. Pravim instant kafu svakog jutra, a u toku dana popijem još dvije velike šolje,” ističe Libeskind.

Strategija na putovanjima

“Poslovna putovanja su izuzetno naporna za mozak. Uvijek kupite flašu vode, kako biste bili hidrirani i obično zgrabite užinu poput kikirikija ili indijskog oraha na aerodromu. Voda zajedno sa esencijalnim masnim kiselinama u kikirikiju, indijskom orahu ili orahu, pomaže da mozak ostane energičan i funkcionalan. Ove grickalice su bogate nutrijentima koji pomažu protok krvi,” dodaje Libeskind.

Čuvajte kardio zdravlje

“Imam mašinu za skijanje koju koristim 30 minuta dnevno. Na ovaj način se bavim intenzivno vježbanjem, a ljudi koji rade kardio treninge, imaju više nivoe moždanog faktora neurotrofik, hemikalije koja igra veliku ulogu u vašoj kognitivnoj funkciji,” kaže Libeskind.

Promijenite scenario

“Kada sam pod stresom, pomislim. Šta mogu da kontrolišem, a šta je izvan moje kontrole?. Jedan način je da poboljšate perspektivu tako što ćete promijeniti okruženje – prošetajte. Kada imam da radim tokom svog slobodnog vremena, ja to odradim brzo i onda skočim nazad u slobodno vreme. Na taj način ne brinem zbog nedovršenog posla,” završava Libeskind.


Označeno , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši