BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ovo je biljka koja će zamijeniti krompir!

cicoka

Čičoka je biljka koja pripada porodici glavočika. U narodu je poznata i kao divlji krompir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, nahod, morski krompir, morska repa.

Prvobitno je uzgajana kao botanička biljka, ali sredinom 18. stoljeća njeni jestivi gomolji djelomično su zamijenili krompir i postali osnovna hrana u mnogim srednjoevropskim zemljama. Korijen biljke je pomalo neugledan, gomoljastog, nepravilnog oblika i veličine.

Ljekovitost neuglednog korijena čičoke

Čičoka je izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks – tokom razgradnje inzulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi. Također ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa. Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti.

Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Zahvaljujući kaliju u svom sastavu pomaže u regulaciji pritiska.

Čičoka za razliku od krompira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krompir.

Upotreba čičoke u kulinarstvu

Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo i nije je potrebno termički obrađivati. Ako se pak termički obrađuje može se pirjati, kuhati, peći ili pržiti.


Označeno , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton