BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Pržena hrana je jedan od uzročnika srčanih problema

Česta konzumacija pržene hrane, pokazuje istraživanje sprovedeno na Harvardu, povezana je s većim rizikom za srčane probleme i zatajenje srca, koje se smatra poremećajem kod koga srce gubi sposobnost djelotvornog pumpanja krvi, čime ne uspijeva da zadovolji potrebe organizma.

hrana hamburger pomfrit

Prema novim nalazima, ispitanici koji su prženu hranu jeli jedan do tri puta sedmično imali su prosječno 18 posto  veći rizik za zatajenje srca, piše “Health day”.

Učesnici istraživanja, kojima je pržena hrana na jelovniku bila četiri do šest puta sedmično, imali su 25 posto veći rizik, a oni koji su prženu hranu jeli najmanje sedam puta sedmično, čak 68 odsto veći rizik.

Konzumacija takve hrane bila je povezana s većim unosom kalorija, što može da dovede do gojaznosti, hipertenzije, povišene koncentracije holesterola u krvi i bolesti srca.

U trinaestogodišnjem istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od 15.300 lekara prosječne starosti 66 godina.


Označeno , ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton