BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Zaboravite na znoj: Napravite same dezodorans u stiku

Bez štetnih sastojaka, ali i bez znoja! Pogledajte odličan recept da uvijek budete svježe i mirisne…

napravite-dezodorans

Dezodoransi obiluju štetnim sastojcima, a većina osoba ih koristi neštedimice. Mnogi vjerovatno i ne obraćaju pažnju u prodavnici da li su kupili dezodorans ili antiperspirant. To – nije isto. Prvi se koristi da neutrališe neprijatne mirise tijela, koji se stvaraju u dodiru znoja sa bakterijama, ali njegova funkcija nije da spriječi znojenje.

To radi antiperspirant, koji sprečava znojenje zbog raznih hemikalija koje sadrži. Ljekari upozoravaju da antiperspiranti nisu zdravi i da se u njih stavlja aluminijum, čije dejstvo je povezano sa pojavom raka dojke i Alchajmerovom bolešću.

U prodavnicama, na policama, najčešće se nalaze sredstva koja su kombinacija dezodoransa i antiperspiranta, pa je najbolje da prije kupovine pažljivo pogledate sastav.

Još bolje je da koristite prirodne preparate, koje možete i sami da napravite. Oni ne sadrže opasne hemikalije, ne zatvaraju pore i deluju bolje od komercijalnih proizvoda.

Ukoliko se odlučite da sami napravite prirodni dezodorans biće vam potrebno 1,5 dl maslinovog ulja, 3,5 kašičice gustina, 10 g pčelinjeg voska, cvetići lavande, listići ruzmarina i 3,5 kašičice sode bikarbone.

Sušenu lavandu i svež ruzmarin stavite u maslinovo ulje i držite na suncu nekoliko dana da “puste” aromu. Potom procijedite maslinovo ulje i blago ga zagrijte, tek toliko da može da otopi malo pčelinjeg voska. Na kraju dodajte gustin i sodu bikarbonu, stavite u posudu i – dezodorans u stiku je gotov i spreman za upotrebu!

Izvor: Cosmopolitan


Označeno ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši