BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Zašto sve teže podnosite mamurluk?

U dvadesetim godinama ste mamurluk podnosili junački, a sada vas dan nakon pijančenja cijeli dan boli glava i ne možete da ustanete iz kreveta? Evo šta naučnici kažu o tome…

mamurluk

Nekada smo mogli lako da se uhvatimo u koštac s alkoholom, ali sada, kad smo stariji, sve se teže oporavljamo od čašice više. Ne, ne radi se o vašoj mašti: vaša jetra nije mašina koja obrađuje alkohol onako kao što je nekad.

„Kako starimo, cijeli naš proces oporavka postaje duži, sporiji i teži“, kaže gastroenterolog Mark Velton.

Objašnjenje

Njemački naučnici tvrde da se s godinama smanjuje proizvodnja enzima jetre dehidrogenaze, koji je odgovoran da razblaži dvije vrste pića (etanol i metanol), koja su prisutna u većini alkoholnih pića.

U skladu sa ovim otkrićem, kad budete popili istu količinu alkohola za deset godina, vašem tijelu će trebati mnogo više da se oporavi i prebrodi mamurluk.

Sem toga, kada smo stariji, ne možemo da provedemo cijeli dan kod kuće, izležavajući se, već nas čeka posao i hiljadu drugih obaveza.

Zato je najbolje da preventivno ujutru popijete šejk od proteina iz sirutke i čokoladnog mlijeka. Mleko i proteini sadrže cistein, aminokiselinu koja pomaže vašem tijelu da se izbori a toksinima.


Označeno ,

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši